Budapest Legenda
Budapesti kortárs építészet térképen
Budapest contemporary architecture map
🡠Vissza
Magyar Telekom és T-Systems Hungary HQ
Építész
Beczner Balázs, Király Zoltán, Kőszeghy Flóra, Matúz Melinda, Niczki Tamás, Tiba János
Építész iroda
TIBA Építész Stúdió Kft.
Tervezés éve
2014—2018
Elkészült
2016—2018
Cím
1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 36.
Díjak
Budapest Építészeti Nívódíja, dicséret, 2019
A Budapest arculatát is meghatározó székház a WING ZRt. fejlesztésében valósult meg, területe mintegy 100 000 m² (ebből 58 000 m² bérbeadható), és kilenc szintje közel 4500 dolgozónak biztosít munkahelyet. A székházi és munkahelyi funkciók mellett célként jelent meg az emberközeli munkahely kialakítása, hogy az épület közösségi térré és élménnyé is váljon, ezért tervezésekor fő szempont volt egy kreatív és inspiráló munkakörnyezet létrehozása.
Az ország egyik legnagyobb és egyik legmodernebb irodája. Az épület homlokzata homogén, monolit struktúra, amelyet függőleges lamellák tagolnak, és dinamikus törések, valamint kristály formájú bemetszések tesznek egyedivé és jól felismerhetővé. A Könyves Kálmán körútra néző térfal enyhe megtörése és az egyébként homogén homlokzat egy részének eltérő kialakítása enyhítik a hatalmas épületsáv monotonitását. A Telekom-székház „landmark” megjelenését meghatározza a főbejárata. Az itt található szokatlan méretű árkád impozáns építészeti gesztus, ami megfelel a Könyves Kálmán körút léptékének, egyúttal az épület nyitott megjelenését is biztosítja. A belső terek egy képzeletbeli tengelyre felfűzve a főbejárattól kiindulva az árkád, a fedett átrium és a zöld udvar térsoraként épülnek fel. A dolgozók számára elérhető belső udvaron nagy közösségi kertet és rekreációs területet, a tetőteraszon pedig panorámás futópályát alakítottak ki. Az épület monumentális, mégis nagyon sokoldalú. Belső arculata emberléptékű, kialakításánál a maximális transzparencia, a fényviszonyok, az optimális levegőcsere és az akusztika játszották a főszerepet. Az épületben összesen 27 felvonó segíti a közlekedést. A környezettudatosság jegyében energia- és víztakarékos berendezéseket építettek be, hasznosítják többek között az esővizet, a fúrt kútból kinyerhető vizet, illetve a szerverek hulladékhőjét is.
Építész felelős tervezők
Beczner Balázs, Király Zoltán, Kőszeghy Flóra, Matúz Melinda, Niczki Tamás DLA, Tiba János
Építész tervezők
Elekes Gabriella, Erdei István
Építész munkatársak
Bozsik Zoltán, Buzder-Lantos Zsófia, Csépányi Diána, Csikai Barna, Deák Adrienn, Hajas Veronika, Havanecz Márk, Homoki Zsolt, Honti Viktória, Kékesi Viktor, Kovács Gergely, Kócsó Dániel, Lánszki Csenge, Máder Patrik Márk, Mester Anita, Perényi Lóránt, Puskás Pedro, Savanyú Adrián, Virágh Zoltán
Projekt menedzsment
Ladányi Viktória, Schmolczer Eszter
Fotó
Bujnovszky Tamás
 
Mutasd térképen
Ez az oldal sütiket használ. Bővebb információ 🡢
Elfogad