Budapest Legenda
Budapesti kortárs építészet térképen
Budapest contemporary architecture map
🡠Vissza
M4 Móricz Zsigmond körtér
Építész
Erő Zoltán, Csapó Balázs, Gelesz András
Építész iroda
Palatium Stúdió Kft., Gelesz és Lenzsér Kft.
Tervezés éve
2004—2014
Elkészült
2006—2014
Cím
1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér
Díjak
Budapest Építészeti Nívódíja, díjazott, 2015
A 4-es metró új állomásainak építészeti tervezése és megvalósítása tíz évet felölelő, hazai léptékben rendkívüli feladat volt. Az elkészült együttest nem pusztán méretei, de építészeti minősége, koherens következetessége és nagyvonalúsága is az elmúlt száz év kiemelkedő projektjévé teszi.
A jórészt láthatatlan földalatti létesítményt tagoló állomások építészeti koncepciójának és arculatának tervezésére kiírt pályázat nyertese a tervezési és a megvalósítási folyamatba bevonta a pályázaton sikeres többi irodát is. Koordinátorként, főépítészi minőségben úgy irányította a projektet, hogy az egyes állomásokat tervező csapatok szabadon valósíthatták meg elképzeléseiket. Ugyanakkor együtt le is fektették azokat a közös nevezőket, amelyek építészeti egységbe fogták a megvalósult alkotásokat. A megjelenés ezért egyszerre lett egyöntetű és változatos, a minőség pedig magas, helyenként kiemelkedő. Remélhetőleg nemcsak a főváros, hanem a hazai építészet megítélését is javítja ez a siker, amelyet számos díj és elismerés bizonyít. Mindez látványos igazolása annak, hogy a városfejlesztés, a mérnöki létesítmények megvalósítása során is szükség van építészeti pályázatokra, invenciózus építészekre, eredeti gondolatokra és együttműködésre. Egyúttal annak alátámasztása, hogy – amennyiben a feltételek adottak – a hazai építészek is képesek világszínvonalú létesítményeket megvalósítására.
Építész generáltervezők
Erő Zoltán, Csapó Balázs
Építész felelős tervező
Gelesz András
Építész tervezők
Herczeg Tamás, Balázs László, Rohr Anita, Dobos Zsolt, Szendrői Júlia, Steiner Balázs Miklós, Gyulai Attila, Molnár S. Gergely, Safranka Péter, Holló Eszter, Janesch László
Fotó
Bujnovszky Tamás
Mutasd térképen
Ez az oldal sütiket használ. Bővebb információ 🡢
Elfogad