Budapest Legenda
Budapesti kortárs építészet térképen
Budapest contemporary architecture map

A Budapest Legendáról:

A Budapest Legenda a Budapesti Építész Kamara online térképes adatbázisa, amely Budapest 1990 utána építészetét dolgozza fel. A Budapesti Építész Kamara célul tűzte ki, hogy létrejöjjön egy térképes adatbázis, amely számba veszi az elmúlt időszak legjobb kortárs budapesti épületeit. Az így létrejövő regiszterben interaktív, kereshető, mindenki számára elérhető módon kortárs épületek adatbázisa jön létre. A térképes megjelenítés mellett az épület megismerését segíti annak fotója és rövid bemutatása. Egy térképre kerülhetnek azok az alkotások, amelyek a jelen és a legközelebbi múlt meghatározó fővárosi épületei, és amelyek így a jövő alkotásai számára a legközvetlenebb referenciának, viszonyítási alapnak számíthatnak. Az adatbázisba olyan épületek kerülhetnek, amelyek széleskörű szakmai elismertséget kaptak, és valamilyen szempontból követendő példának számítanak. Cél, hogy az így összeálló gyűjtemény könnyen áttekinthető és inspiráló keresztmetszetet adjon a főváros kortárs és közelmúltbéli meghatározó építészeti alkotásairól.

Az adatbázis alapját az elmúlt közel húsz év Budapest Építészeti Nívódíja elismerésben részesült épületei adják, amelyek folyamatosan kiegészülnek a következő évek elismeréssel jutalmazott alkotásaival. Ezzel együtt lehetőség nyílik rá, hogy a fővárosi kerületek és más szakmai szervezetek is jelöljenek saját látókörükben megvalósult, példaértékűnek tartott alkotásokat. A jelöltek a Budapesti Építész Kamara szakmai szempontú bírálata alapján kerülhetnek be a térképes adatbázisba.

A projekt célja, hogy egy újonnan fejlesztett nyilvános weboldalon, a budapesti kortárs építészet kiemelkedő alkotásai bemutatásra kerülhessenek. Az új weboldal így nemcsak a szakma, hanem a társművészetek, a várostörténet hivatásos és civil kutatói, az építészet iránt érdeklődő laikus közönség, építtetők, befektetők, idegenforgalom számára is elérhető, hasznos információkat hordoz.

A projekt hozzájárul a Budapesti Építész Kamara azon törekvéséhez, amely kiemelten fontosnak tartja a szakma művészeti eredményeinek közvetítését, a szélesebb nyilvánosság tájékoztatását, építészet iránti érzékenységének növelését, a kortárs építészet megismertetésén és bemutatásán keresztül, mindenki által könnyen hozzáférhető módon.

A sétákról:

Az Artur a legendák közé került! Kortárs építészeti séták a Budapest Legenda felületén, a KÉK gondozásában.

Mi volt ez? 

Az Artur egy kortárs építészeti adatbázis és túraoldal volt, amely az egyedi épületeket gyalogos és kerékpáros túrákra szervezve mutatta be. A 2009-ben létrehozott honlap 12 túraútvonalat és több mint 100 épület megismertetését kínálta Budapesten és Pécsett. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ kurátorai által válogatott épületek a rendszerváltás utáni kortárs építészet kiemelkedő példái voltak. A projekt kurátora Kovács Dániel művészettörténész, társkurátora Gyabronka Péter építész volt.

Mi lesz ez?

Az elmúlt évtizedben számtalan városi sétát szervező cég és épületeket gyűjtő honlap jött létre, de Artur nevére a mai napig úgy emlékszünk, mint az egyik első kortárs építészeti online tartalom a városban. Nem is találhatnánk tehát jobb felületet az Artur sétáinak újbóli megosztására, mint a Budapest Legendát. Első körben 3 séta útvonala és épületei kerülnek fel a honlapra, integrálva az útba eső egyéb Budapest Nívó-díjas épületek gyűjteményével. A jövőben a Budapest Legenda felületén további kortárs építészeti séta útvonalak várhatók a KÉK kurálásában!

Mi az a KÉK?

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ független szakmai szervezet, melynek fő célja az építészet, az urbanisztika és az épített környezet kérdéseinek, ezek közösséghez való viszonyának napirenden tartása, megvitatása, bemutatása a szakma és a széleskörű nyilvánosság közös részvételével.

A 2006-os alapítása óta eltelt években a KÉK számos egyedülálló kezdeményezést indított el. A 2008 óta megrendezett Budapesti Építészeti Filmnapok a régió első építészeti filmfesztiválja. A centenáriumukat ünneplő budapesti házak megnyitására létrehozott Budapest100 fesztivált 2013-ban a brit The Guardian Európa legjobb kulturális eseményi között tartja számon, a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung pedig a „Legszebb városi ünnep” témában ismerte el. A KÉK legsikeresebb kezdeményezései közé tartozik a közösségi kertészkedés budapesti elterjesztése is.

A KÉK tevékenységének szerves része az a kutatói és tanácsadói munka, amelyet önkormányzatok és a piaci szféra számára végez, elsősorban városrehabilitációs, ingatlanfejlesztési, illetve turisztikai és környezetvédelmi témákban. Mindemellett különböző szakmai hálózatokban, nemzetközi együttműködésekben vállal szerepet; a KÉK kurátorai publikációikon keresztül pedig számos hazai és nemzetközi szakmai médiumban nyilvánítanak véleményt.

Ez az oldal sütiket használ. Bővebb információ 🡢
Elfogad